Az eredmény: a legtöbb tesztmárka rendben volt, csak néhányukban találtunk kivetnivalót. Már majdnem negyedszázada, hogy 1986-ban a Monitor tévémagazinban nagy port, pontosabban habot kavart: rákot kaphatunk a hajmosástól? Egy teszt kimutatta, hogy samponokat nem tisztítottak meg a rákgyanús dioxán-tól - mégpedig tekintélyes koncentrációban, kilogrammonként több száz milligram arányban tartalmazták azt. Nos, elkezdődött a nagy vizsgálódás a felügyelő szervek részéről. Az eredmények beigazolódtak. Az első nagy vizsgálatunkban mintegy 670 milligrammot mértünk kiligrammonként, és ezt csak egyetlen gyermek fürdőtermékben. Nem csoda, hogy a fogyasztók aggódva reagáltak. 

Tusfürdő


Javaslatunk:
- Ha egy tusfürdő PEG-származékokat tartalmaz, valószínűleg dioxánnal szennyezett. Ezeket a tenzideket a tanúsítványon többnyire a "PEG" szórészletből vagy az "-eth" végződésekből - mint pl. a Sodium Laureth Sulfate-ból, ami nagyon gyakran kerül alkalmazásra- ismerhetjük fel. - Minden mosakodás csökkenti a bőr természetes védőrétegét. Ezért mértékkel tusoljunk: ne túl forró vízzel, röviden és nem túl erős vízsugárral. Tisztítószereket ugyanígy csak nagyon takarékosan használjunk. - Ha kint forróság van, ne tusoljunk hideg vízzel. A hideg víz felgyorsítja a keringést, de rövid idő múlva ugyanúgy izzadunk. Inkább langyos vizet használjunk.

Állatkísérletekben a dioxán egyértelműen rákgyanúsnak bizonyult. Ebből az okból ez a vegyi anyag kozmetikai termékekben is meg van tiltva. De a dioxánt nem úgy adták hozzá, mert már a nyersanyag is tartalmazta. A tenzidnyersanyagok előállítása során keletkezik. 
A tenzidek szennyoldó anyagok, amelyek a tusfürdők és társaik tisztítóhatásáról gondoskodnak. A nagy nyilvános érdeklődés hatására az előállítók akkoriban nyomás alá kerültek és gyorsan reagáltak. Az előállítási módszereken tudtak úgy javítani, hogy a dioxán lecsökkent. Volt, akik azt is megpróbálták, hogy más tenzideket alkalmaznak. 1988-ban az akkori Szövetségi Egészségügyi Hivatal kozmetikai bizottsága egy maximálisan 10 miligramm kilogrammonkénti fennmaradó tartalmat technikailag elkerülhetetlennek határozott meg. Ez csak töredéke annak, ami azelőtt szokásos volt. 
A dioxán egy technikai feltételek mellett keletkező szennyeződése a PEG (polyethylene glycol, a ford.) származékoknak, melyeket tenzidekként alkalmaznak. 
Teljes egészében nem elkerülhető a káros anyag keletkezése, bizonygatják még ma is az előállítók. Azt állítják, hogy akkor le kellene mondaniuk a szennyoldó anyagokról a PEG vagy PEG származékok bázisán, ahogy ez a természetes kozmetikumok iparában működik. Itt egész más tenzideket alkalmaznak, általában az úgynevezett cukor- vagy kókusztenzideket, amelyek újranövő nyersanyagokból kerülnek előállításra, és drágábbak. A konvencionális előállítók nincsenek teljesen meggyőződve erről az alternatíváról, csak kiegészítésként alkalmazzák. "A PEG származékok kiemelkedően beváltak, jó a habképző hatásuk és bőrbarát anyagok " Így érvelnek a Henkel cég képviselői. Kizárólag a cukortenzidek tisztító teljesítménye a cégnek túl alacsony. A 80-as években megkíséreltek más tenzidekre áttérni, de ezek nem váltak be, túlzott bőrirritáló hatásuk miatt. Tudni akartuk, hogy ma milyen mértékben tartalmaznak dioxánt a kozmetikumok, főképp, hogy közben az elemző módszerek javultak és sokkal kisebb koncentrációk is kimutathatóak. Ezért 31 frissítő tusfürdőt küldtünk a laborokba, hogy megvizsgáltathassuk őket a dioxán és más elképzelhető vagy vitatott anyagok tekintetében. 
A teszteredményA hat éllovas mindegyike természetes kozmetikum tanúsítvánnyal rendelkezik. A legtöbb konvencionális tusfürdő azonban még "jó" eredménnyel végzett. Csak öt márkában vagyunk kritikusak több hiányossággal szemben. Formaldehidek vagy kiválásaik, illetve vitatott halogénszerves vegyületek egyik esetben sem jelentenek problémát, és diethylphthalat-ot sem mutattunk ki. 

Minden konvencionális tusfürdő tartalmaz PEG-t/PEG származékokat szennyoldó anyagokként, és szinte minden esetben kimutathatóak voltak a rákkeltő dioxán nyomai. A Vichy Essentielles Sanftes Duschgel-ben, amit patikákban forgalmaznak, a tartalom ugyanakkor magasabb volt, mint a többi termékben, még akkor is, ha a 10 milligramm/kilogramm tűréshatár alatt volt. Ez a tusfürdő tehát még forgalmazható. Azonban ebben az esetben mínusz pontokat adunk, mivel a többi eredmény azt mutatja, hogy technikailag lehetséges az előállításfüggő szennyeződést jelentősen alacsonyabban tartani. A Sebamed Frische Dusche ugyanakkor a kimutathatósági határ alatt marad. Két tusfürdő, a Palmolive Aroma Therapy Morning Vitality Dusche és a Medicos Olivenöl & Vitamine Vitamin Dusche, policiklikus pézsma-vegyületeket, ill. cashmerant tartalmaz, amik a zsírszövetben koncentrálódnak és májkárosodást okozhatnak. A Dove és Duschdas márkáknál a lyral illatanyagot kifogásoljuk, mert allergiát válthat ki. 

Nagyon jó minősítést kapott tusfürdők:
Dr. Hauschka varázsmogyoró tusfürdő
Kneipp Naturkosmetik Duschbalsam Zitronengras & Olive
Lavera Body Spa Lemon Fresh Dusch- & Badegel
Logona Nordic Duschbad Cranberry & Sanddorn
Neobio Chili-Orange Duschgel
Weleda Homoktövis vitalizáló tusfürdő


Teljes táblázat megtekinthető itt.Így teszteltünk:
A vásárlás
Tesztünk számára 31 tusfürdőt választottunk ki, frissítő jellegű illattal, ezek közül hat tanúsított természetes kozmetikai termék. Egyébként forgalomban lévő és túlnyomórészt kedvező áru tusfürdőkről van szó, márka előállítóktól ugyanúgy, mint drogériák és diszkontok saját márkáiból. Ezekkel összehasonlítva a természetes kozmetikumok és a gyógyszertári termékek jelentősen drágábbak. 


Az összetevők
A tusfürdők mindenekelőtt vízből állnak. Hogy ne romoljanak meg gyorsan, tartósítani kell őket, esetleg a kérdéses formaldehidekkel vagy kiválásaikkal, illetve vitatott halogénszerves vegyületekkel, ami örvendetes módon még ritkán fordul elő. Ezek az anyagok allergiát válthatnak ki, a formaldehid ráadásul rákgyanú alatt áll. Ami egy tusfürdőt tisztítószerré tesz, azok a szennyoldó anyagok, az úgynevezett tenzidek. A konvencionális termékeknél többnyire a PEG vagy PEG- származékok kerülnek alkalmazásra, amelyek sajnos védtelenebbé teszik a bőrt az idegen anyagok ellen. És az a hátrányuk, hogy az előállításuk során elkerülhetetlen a rákgyanús anyaggal, az 1,4-dioxánnal való szennyeződés. Reméljük, hogy a koncentrációja a kész termékben minimális. Nagy tesztterületet képeznek az illatanyagok, amelyről megint csak nem mond le egyetlen előállító sem, mivel az érzékeny emberektől eltekintve, a fogyasztók ragaszkodnak a jó illathoz. Hogy mi a jó illat, ennek a megítélését a fogyasztókra hagyjuk. De utánajártunk a kérdésnek, hogy vajon tartalmaznak-e problémás vegyületeket, amelyek allergiát váltanak ki, vagy amik lerakódhatnak a zsírszövetben, mint a policiklikus pézsma-vegyületek vagy a cashmeran. 

Az értékelés
Az összegző ítélet szempontjából mértékadóak az összetevők. A dioxán a kozmetikai termékekben tiltva van, 10 mg/kg tartalomig az anyag szennyeződésként tolerálható. Egy termék, amely magasabb koncentrációt tartalmaz, nem lenne forgalmazható és a mi tesztünkön is megbukna. Azonban megelőzve a fogyasztóvédelmet, máris mínusz pontokat adunk, ha ennek a koncentrációnak a felét átlépik. És hogy ma a jelentősen alacsonyabb tartalom gond nélkül lehetséges, ezt mutatják eredményeink. Néhány termékben kevesebb, mint egy milligramm/kilogramm volt kimutatható. Épp ilyen szigorúan értékeljük a mesterséges illatanyagokat: a cashmerant és a policiklikus pézsma-vegyületeket. Leértékelést kap ugyanakkor minden tusfürdő, ami PEG-t,/PEG származékokat tartalmaz, és a lyral illatanyag, ami allergiát okozhat. 

Tesztmódszerek
formaldehid/-kiválások: savas vízgőzdesztilláció, levezetés acetilacetonnal, extrahálás n-butanollal és meghatározás fotometriával. Halogénszerves vegyületek: a) vízgőzdesztilláció, a szerves halogének megkötése aktív szénekhez, az aktív szének égetése oxigénáramlásban, a halogéntartalom micro coulometrikus meghatározása, b) a minták tisztítása szilikagéllel ; extrakció ecetészterrel, az extraktum égetése oxigénáramlásban, a halogéntartalom micro coulometrikus meghatározása. Diethylphtalat/illatanyagok, amelyek allergiát válthatnak ki/további illatanyagok/pézsma-vegyületek/cashmeran: extrakció TBME-vel, GC/MS-sel. Dioxán: HS-GC-MS derített dioxánnal, belső standard-ként. PVC/PVDC/klórozott műanyagok: röntgenfluoreszcenciás analízis. Ha az analíziseredményeknél "nem" áll, azt jelenti: a jelenlegi tesztmódszernél "a kimutathatósági határ alatt".