Kedves Olvasónk


Mindannyian tapasztalhatjuk, hogy temérdek mosószeren és tisztítószeren szerepelnek a következő szavak: „öko”, „eco”, „bio”, „környezetbarát”, „földbartát” és „ecological” de ez sok esetben megtévesztő lehet a fogyasztó szempontjából.

A hagyományos mosószereknek bizonyos összetevői (felületaktív anyag, vízlágyító, fehérítő, illatanyag) környezeti és egészségügyi problémákat is okozhatnak közvetlenül és a szennyvízbe kerülő káros összetevők közvetve, amikor belefolyik a környezetünkben található tiszta, élővízbe.

A környezet védelmi kutatások eredménye sokunkat ösztönöz arra, hogy minél kevesebb környezet szennyező terméket alkalmazzunk mindennapos tevékenységeink során bár ezek a termékek sokszor magasabb árkategóriába sorolhatóak. 

Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy mi alapján tudjuk megkülönböztetni az igazán környezet és bőrbarát termékeket azoktól, amelyeket egyébként a gyártó cég definiál „öko”, „környezetbarát” vagy „bio”-nak.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete a termék címkék és gyártó cégek honlapján található információk alapján készített egy felmérést 20 különböző magát „öko”-nak mondó mosószerrel, hogy betekintést nyerhessünk, mennyivel környezetkímélőbbek az „öko” mosószerek a hagyományos mosószerekhez képest.

Nagy segítséget nyújt a felhasználók számára (vegyi áru összetevőket nem kötelező olyan szigorúan részletezni, mint az élelmiszeráru összetevőket) a terméken található független minősítő szervezetek által kiadott minősítő címke. A 20 kiválasztott mosószer, ezen minősítéseknek alapján lettek pontozva. Ha egy termék nem rendelkezik független minősítési ökocímkével, akkor az automatikusan az utolsó helyre került. Azok, amelyek egy független minősítéssel rendelkeznek azok nem kaptak plusz pontot, de ha egynél több minősítéssel rendelkezik az adott termék, akkor azért plusz pont járt. 

A minősítést jelölő ökocímke „egy-egy konkrét termék fenntarthatósági jellemzőit tanúsítják, biztosítva a fogyasztó számára azt, hogy ezeket a jellemzőket független szervezet megvizsgálta, ellenőrizte és rendben lévőnek találta és ez a fogyasztó számára többet mond, mint egy gyártói ígéret.”

A 20 mosószerből mindössze 8 termék rendelkezett független ökominősítéssel és ebből 4 termék rendelkezett egynél több független minősítéssel (minden termék 20 pontról indult, ha ökominősítése van). Előnynek tekinthető független állatvédelmi védjegy meglétéért (1 pont), biominősített alapanyagok használatáért (1 pont) és egynél több független minősítésű ökocímkéért (3 pont). Független ökocímkével nem rendelkező termékek pont levonással jártak (-10 pont).

Sonett folyékony color mosószer *                                                        (25 pont)

Almacabio folyékony mosószer *                                                          (24 pont)

AlmaWin Öko folyékony mosószer konc. színes *                              (24 pont)

SODASAN BIO folyékony mosószer színes                                        (24 pont)

Ecos Baby Bio kókuszolaj alapú folyékony gyermekmosószer *   (23 pont)

AlmaWin Öko folyékony mosódiós vasaláskönnyítős mosószer     (22 pont)

Citromax Prémium Univerzális bio folyékony mosószer                (21 pont)

LiNa Color folyékony mosószer, levendula                                         (20 pont)


*Egynél több minősítéssel rendelkező termékek

 

ONLINE VÁSÁRLÁS – „Olyan online helyen érdemes vásárolni, ahol a termék címkéje, csomagolása minden oldalról elolvasható, így az esetleges független minősítés is jól látható. Ajánlatos odafigyelni arra is, hogy a tanúsításokat nem márkák vagy termékcsaládok kapják, hanem egyes termékek. Összességében látható, hogy a bio/öko jelölés önmagában kevés, viszont az ökocímkével ellátott termékek kevésbé terhelik a környezetet, és jobb esetben kifejezetten káros anyagot sem tartalmaznak. Alaposan böngésszük át a címkét, keressük a magasabb minőséget garantáló, független ökocimkéket, mert csak így lehetünk biztosabbak abban, hogy valóban környezetkímlébb termékeket kapunk a pénzünkért.„

Forrás: Tudatos Vásárló Egyesület