Végre itt a nyaralás! A káosz az irodában átláthatóvá vált, a legfontosabb dolgok elintézve, kezdődhet a pihenés. Természetesen úgy, mint mindig. Már holnapután indulunk délre, de a bőröndöket még be sem pakoltuk.  De legalább a kedvenc ruhák frissen mosva készen állnak és egy halvány elképzelésünk van arról is, hogy melyik öt pár cipőt vigyük magunkkal. De mi a helyzet a kozmetikai táskával? A make-up és az ajakstift nem probléma. A saját samponunk ugyan nehéz, de az All-in-One tusfürdőtől a hotelben a hajunkat már három nap múlva nem tudjuk kifésülni. A nagy üveg napkrém magától értetődik. De mi a helyzet a napozás utáni ápolással? Kell még terhelnünk a nyaralási csomagunkat egy after-sun testápolóval  is vagy a kozmetikai ipar megint egy felesleges termékkel akarja a pénzt kihúzni a zsebünkből?

A nap stresszhatást jelent a bőrnek. Ezért az extra ápolás a nyaralás során különösen jót tesz. Joachim Christ, bőrgyógyász Bonnból, azt mondja: „ A legtöbb ember megállapítja, hogy a bőr napfürdőzés után nagyon száraz. Ez kiegyenlíthető, ha zsírral és nedvességgel látjuk el. Természetesen jó lenne, ha a bőrt olyan óvatosan és lassan szoktatnánk a naphoz, hogy ne mutasson elváltozásokat, de a valóságban ez nem mindig sikerül.” Aki tehát talál még egy kis helyet a bőröndjében, biztatjuk, hogy csomagoljon be egy kényeztető ápolóterméket. Nem feltétlenül kell speciális after-sun testápolónak lennie, de semmi nem szól az ellen, hogy a kiválasztott márka mentes legyen a gyanús és vitatott anyagoktól.

A piac tömegével kínál napozás utáni termékeket. Vannak hűsítő és frissítő zselék, folyadékok zsírok és olajok nélkül, és ápoló testápolók is. Az eredeti testápolókhoz képest az after-sun testápolók  többnyire hígabbak és könnyebbek,  valamint kevesebb gazdag olajat tartalmaznak.  Nagyon jól eloszthatóak, és hűsítő, frissítő hatásúak. Némely testápolóban nagy arányban található alkohol, ami gyorsan elpárolog , és hűsítő hatást eredményez. Az elpárolgó víz, amit tartalmaznak, szintén hűsít. Sok márka tartalmaz glicerint, ami megköti a nedvességet és a bőrt nedvesen és síkosan tartja. 

Hűsít és ápol: ezek a legfontosabb hatásai az after- sun- termékeknek

Ezt olyan anyagok egészítik ki, amik jót tesznek a bőrrel. Az aloe vera nyugtatóan hat,  a hamameliskivonat megfelelően magas koncentrációban csillapító hatást mutatott napégés esetén, a dexpandenhol pedig megakadályozza a gyulladást.

Javaslataink

-          A napozás utáni testápolók kozmetikai ápoló termékek, és nem gyógyszerek napégés ellen.

-          Aki egészen parfüm és mentolmentes terméket szeretne, válassza a „nagyon jó” minősítésű  Ladival Pflege und Regeneration Aprés Aktiv Fluidot.

-          A napozás utáni ápoláshoz egy szokásos testápoló is megteszi. Könnyen eloszthatónak és nem túl zsírosnak kell lennie. Az erősen zsíros testápolók és krémek kellemetlen érzést nyújtanak a naptól igénybevett bőrön.

Egyes termékek E-vitaminnal reklámozzák magukat. A szabad kötésű molekulákat sakkban kell tartania, és meg kell akadályoznia a bőr öregedését. Éppen azoknak a termékeknek az esetében, amelyeket napozás miatt használnak, ilyen ígéretek nagy elvárásokat váltanak ki. Mivel az UV-sugarak, amik a bőrt érik, reaktív oxigénvegyületek kialakulásához vezetnek, tehát szabad kötésű molekulákhoz,ezek a bőrsejteket tönkreteszik és a bőr öregedéséért felelősek. Az E-vitamin hozzájárul a sejtek védelméhez. De sajnos az E-vitamin nem csodaszer. Prof. Hans Christian Korting a Müncheni Egyetem bőrgyógyászati klinikájáról intenzíven kutatta az E-vitamint és elmondta: „Az E-vitamin nagyon jól vizsgált összetevő a kozmetikában. Sajnos sokak várakozása, amit ebbe az anyagba vetettek, alapos vizsgálat után nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Tesztünkben olyan anyagokra koncentráltunk, amik a bőrnek nem tesznek jót. Ehhez az ÖKO-TEST 19 napozás utáni terméket küldött a laborokba a drogériákból, parfümériákból a patikákból és a natúrtermék-üzletekből , hogy gyanús és vitatott összetevők szempontjából teszteljük őket. 

A teszteredmény
A naptól terhelt bőrnek káros anyagoktól mentes ápolásra van szüksége. A jó hír: a termékek majdnem fele a legjobb „nagyon jó” minősítéssel végzett, egy termék „jó”. Mindenesetre jó egyharmada a termékeknek „hiányos” vagy „elégtelen” az utolsó helyeken két márka „kielégítő”-t szerzett.

  • Az „elégtelen” márkák igazi,  gyanús és vitatott összetevőkből álló koktélt jelentenek. Így három márka illatanyagként policiklikus pézsmavegyületeket tartalmaz. Ezek a vegyületek kimutathatóak az anyatejben, hormonális hatáshoz hasonlóak és környezetre károsak. A vizekben más problémás anyagokkal kölcsönhatásba léphetnek. Az illatanyagoknak, amik allergiát válthatnak ki, a naptól igénybevett bőr számára nincs veszíteni valójuk, három napozás utáni termék nem mentes tőlük. 11 márka tartalmaz további illatanyagokat, amelyek allergénekként ismertek és ezért megneveztük őket a táblázatban. De olyan ritkán váltanak ki allergiát, hogy nem értékeljük le ezeket az anyagokat. Mindössze két termék mond le teljes egészében az illatanyagokról, a parfümmentes Ladival Pflege és a Regeneration Aprés Aktiv Fluid ugyanakkor „nagyon jó” összértékeléssel zárt. 

A problémás baktériumölő triclosannak nincs vesztenivalója a kozmetikumokban

  • Az Ahava Mineral Suncare Aftersun Rehydrating Balm Body & Face tartalmazza az agresszív triclosan baktériumölőt. Ez a halogénszerves vegyület beavatkozik a máj enzimműködésébe és gyanúban áll, hogy a baktériumok rezisztenciáját, az antibiotikumok ellen is, támogatja. Ezidőtájt vitatják alkalmazását az EU területén. 2009 elején az Európai Bizottság tanácsadó bizottsága kifejtette, hogy a most megengedett alkalmazásuk a kozmetikumokban 0,3%-os koncentrációban nem biztonságos. Ha minden lehetséges alkalmazási területet és termékfajtát összevetünk, a biztonsági határ az állatkísérletekben káros mennyiséghez viszonyítva túl kicsi. Bár a fogkrémekben való alkalmazásuk rendben van, de a kiegészítő alkalmazásuk testápolókban és más termékekben nem. Egy záró értékelés számára még a rezisztensek kérdését tisztázni kell. 2010 márciusában előzetes EU-állásfoglalás következett ebben a kérdésben – egyértelmű kijelentés nélkül. Az adatok nem elegendőek, hogy kijelentsük, vajon a triclosan tartós alkalmazásának köze van-e a rezisztenciaképződéshez, így hangzik a végkövetkeztetés. A fogyasztóvédelem szempontjából ez a pengeélen táncolás egyszerűen bosszantó. A triclosanról a kozmetika teljes egészében lemondhat.
  • Az Ahava Mineral Suncare Aftersun Rehydrating Balm Body & Face-ben ugyanakkor még két további halogénszerves tartósítószert is tartalmaz, az Ambre Solaire Delial Aprés Pfelgende Feuchtigkeitsmilch is tartalmaz egy halogénszerves tartósítószert. Sok halogénszerves vegyület vált ki allergiát.
  • Tíz termék tartalmaz paraffint/kőolajszármazékot/szilikonokat, a legtöbb ezek között szilikonokat. A szilikonok jó bőrérzést biztosítanak, és gondoskodnak arról, hogy a testápolók egész könnyen eloszthatóak legyenek. Olyan termékeknél, amiket lehetőleg igénybevett bőrön kell elosztani, ez használati előny. A bőr ápolásához ezek az anyagok azonban nem nyújtanak semmit, a természetes olajokkal és zsírokkal ellentétben, amelyek jól integrálódnak a bőr egyensúlyához.

A szilikonok használati előnyt nyújtanak, de a természetes zsírok és olajok jobban ápolnak.

  • A Lancôme Sôleil Reconfort After Sun Milk önbarnító hatóanyaga a dihydroxyaceton. Sajnos az önbarnító hatásról csak az apróbetűs részben találunk információt: „ Az enyhe önbarnító  hatás meghosszabbítja a nyaralás alatt szerzett barnaságot.” Használati útmutatást is kapunk: „A maradványokat távolítsuk el a hajtőről és a szemöldökről. Alaposan mossunk kezet.” Aki csak az előnyök dicséretére figyel, ennek megfelelően kellemetlen tapasztalatokra tesz szert ezzel a termékkel, mivel az önbarnító nem megfelelő alkalmazás mellett foltokat okozhat. Pozitívumként jegyezzük meg: a megbízott labor ebben a napozás utáni tejben nem talált formaldehidet ill. kiválást. Ezek a dihydroxyaceton hatóanyagból képződhetnek, akkor, ha a terméket túl hosszú ideig vagy túl meleg helyen tárolták.

Kerstin Scheidecker

 

Mit tegyünk napégés esetén?

Legjobb, ha ez egyáltalán nem történik meg. Ezért lassan szoktassuk a bőrt a naphoz, kerüljük a déli napsütést, húzzunk gyakrabban pólót, és használjunk megfelelő napvédőszert. Ha a bőr mégis megég, csak egy dolog segít: azonnal menjünk el a napról. Hűtsük a bőrt folyó hideg vízzel és nedves borogatással. Jól bevált házi módszerek a túró-, a joghurt- vagy a tejsavó- borogatás. Egy hűsítő zselé ugyanúgy megkönnyebbülést hoz. Igyunk sokat. Ha nagy területen égtünk le, hólyagok vagy kísérő tünetek, mint pl. hidegrázás lépnek fel, keressük fel az orvost. Akármilyen szomorú is ez nyaralás alatt: a sérült bőrrel semmiképp sem szabad újra a napra menni! Legalább egy hétig, amíg mindenhol meggyógyult a bőr, ne tegyük ki a napnak. 

 

Így teszteltünk:

A vásárlás
Még ha úgy is tűnne, nem a csomagolás színe szerint tájékozódtunk. Az, hogy a legtöbb termék kék színű, leginkább a kellemesen hűsítő frissességgel áll kapcsolatban. Éppen ez állt a termékek kiválasztásánál előtérben. Olyan testápolókat és zseléket választottunk, amelyek „after sun” „aprés” vagy „napozás utáni” minősítést kaptak, azt állítják, hogy a bőrt elsősorban hűtik, ápolják vagy nedvességgel látják el.

Az összetevők
Azok az anyagok érdekeltek minket, amik a naptól igénybevett bőrnek garantáltan nem segítenek a regenerálódásban, pl. agresszív tartósítószerek vagy allergiát kiváltó illatanyagok. Azt is tudni akarjuk, hogy az after-sun anyagok vajon tartalmaznak-e magas arányban paraffinokat, szilikonokat vagy emulgeáló szereket, amelyek a bőrt idegen anyagokkal szemben áteresztőbbé tehetik.

A hatékonyság
A legtöbb szer azt ígéri, hogy hűsít, frissít és nedvességgel látja el a bőrt. Ezt az ígéretet minden termék beválthatja, ez már a felsorolt összetevőkből is látható, és nem szükséges a laborban kimutatni. Más állításokat sem vizsgáltattunk a hatékonysággal kapcsolatban. A hatás ígérete a kozmetikában általában pongyolán van megfogalmazva. Néhány szer azt állítja, hogy még a hosszú távú barnaságot is biztosítja. Ami a hosszan tartást biztosítja, arról egy termék sem árult el semmit. Hogy milyen gyorsan és mélyen barnul le valaki, és milyen hosszú ideig látszik megmaradni a nyaralás alatt szerzett lebarnulás, elsősorban a bőrtípustól függ. A jó ápolásnak csak rövid távú hatása lehet - ha a bőr nem száraz és pikkelyes, a barnaság is tovább tart. Néhány termék azt állítja, hogy a hűsítés és regenerálódás mellett a napsütés okozta bőrirritációkra is csillapító hatással van. Ezeket a hatásokat nem vizsgáltuk, mivel minden szer napozás utáni kozmetikum.

Mindegyiknél az ápoló hatás áll a középpontban, a termékek egyikét sem súlyos napégések kezelésére szánták.

Az értékelés
A különösen problémás összetevőket, mint pl. a triclosan, mely gyanú alatt áll, hogy baktériumok antibiotikus rezisztenciáját támogatja, négy jeggyel értékeltük le. A mesterséges policiklikus pézsma-illatanyagokat, amik a testünkben lerakódnak, két jeggyel. Az illatanyagok számára, amelyek különösen gyakran váltanak ki allergiát, két jegy levonás jár, a kevésbé problémásakért egy. A megbízható natúrkozmetikumokat, amelyek megfelelő minősítéssel igazolják, hogy valódi, ellenőrzött natúrkozmetikumról van szó, nem értékeljük magától értetődően jobbra- végülis sok konvencionális kozmetikumot is találhatunk összetevők nélkül. A minősített natúrkozmetikumokat külön táblázatban tüntetjük fel, hogy az olvasók, akik érdeklődnek a natúrkozmetikumok iránt, gyors áttekintést kaphassanak.