Bármelyik termék, amelyen ez a logó látható, megfelel az EU ökológiai gazdálkodásról szóló Rendeletében foglaltaknak.

2010. július 1-jétől az Európai Unióban minden előre csomagolt bio-élelmiszerterméken kötelező feltüntetni az EU ökológiai logóját. A logót önkéntes alapon az EU-n belül előállított, nem előre csomagolt bioárukon, valamint harmadik országokból importált biotermékeken is lehet használni.

Az új ökológiai logó a biotermékek második tanúsítást jelző szimbóluma az EU-ban. Az elsőt az 1990-es évek végén vezették be, alkalmazása önkéntes alapon történt. Ez 2010. július 1-jétől nem használandó, bár bizonyos termékeken még mindig megtalálható, mielőtt kifutnak az ellátási láncból.

2007-ben a tagállamok megadták a szükséges támogatást annak az ötletnek, hogy a biogazdálkodást kötelező EU-s ökológiai logó bevezetésével támogassák. Az Európai Bizottság 2008-ban úgy döntött, hogy az egész EU-ra kiterjedő ökológiai logó pályázatot szervez, ily módon keres egy olyan eredeti dizájnt, amelyet minden európai fogyasztó tetszetősnek talál. A pályázat az összes EU-tagállam tervezőgrafikus- és képzőművész-hallgatója előtt nyitva állt. A cél az volt, hogy az előre csomagolt biotermékekhez új logót alkossanak.

2009. márciusától júliusáig 3422 tervezőgrafikus-hallgató vett részt a pályázaton. Ezt követően a hatalmas számú pályázatot szakmai zsűri értékelte, amely előtt az a nehéz feladat állt, hogy kiválassza a 10 legjobb logót. A szerzői jogi ellenőrzést követően három pályázó vehetett részt egy nyílt internetes szavazáson, melynek során a nyertest kiválasztották. 2009. december 6-tól 2010. január 31-ig közel 130 000 szavazat érkezett az EU új ökológiai szimbólumára.

Dušan Milenković német tervezőgrafikus -hallgató nyert „eurólevél” logójával, amely az európai közönség összes szavazatának 63%-át kapta.

EU Bio logo

Forrás: europe.eu