Míg 2010-ben oxidációs hajfestékeket, a múlt évben színezőket vizsgáltunk. Ezek a konvencionális termékek csúnyán leszerepeltek, mivel problémás kémiai festékanyagokat tartalmaztak. Ennek kapcsán adódott számunkra a kérdés: alternatívát jelentenek-e a növényi hajfestékek?

Többnyire a natúr hajfestékek tartoznak az úgynevezett „féltartós” hajfestékek csoportjába, amik mindazonáltal akár 24 hajmosásig is kitartanak. A színezésre leggyakrabban használt növény a vörös henna. „Emellett összesen több mint 20 festéknövényt használunk a növényi festékeinkhez, a szőke és arany tónushoz a kamillát, búzát vagy kurkumát, a barna árnyalatokhoz mogyoróhéjat”, magyarázza Kirsten Luger a Culumnatura növényifesték-forgalmazótól. Állítása szerint az indigót is alkalmazzák, ami egyébként textilek és a farmerek festésére is használatos. Ezzel a hűvösebb vörösárnyalatok - mint pl. a burgundi -  is elérhetők, mondja Luger.

A többnyire poralakú növényi termékeket forró vízzel kásává keverjük, ami általában fél órától két óráig terjedő időtartamig kell, hogy a hajon maradjon. A Lush-cég a henna-termékeihez három-hat órát ajánl, ezzel viszont a festés egész napos feladattá válik. Emiatt kétségtelenül előnyt élveznek a konvencionális színezők. A gyorsabb hatást ígérő termékek már 10 perc alatt kifejtik hatásukat, és a festéket felviszik a hajra.

A Schwarzkopf Professional kínálatában van egy növényi festék, az Igora Botanic, a fodrásszalonokban való színezéshez, ami 1991 óta kapható. „Ez a növényi festékünk ma már csak egy aprócska helyet foglal el más kémiai hajfestékek között” von mérleget Dr. Mustafa Akram, a színezők fejlesztési vezetője a hamburgi Schwarzkopf és Henkel-nél. „Minden festéknövény esetében, amit az Igora Botanic fejlesztésénél kipróbáltunk, csak a vörös hennával tudtunk pozitív eredményt elérni, más növényekkel, például a kamillával legjobb esetben is csak árnyalatok, és az indigóval is csak egy leheletnyi kék érhető el. A haj világosabb árnyalatra színezése egyáltalán nem lehetséges.” A növényekben található élesztősavaknak, különösen a cassia-növényből nyert semleges hennáénak ugyanakkor elmondása szerint ápoló hatása is van a valamelyest túlszőkített hajra, több alkalmazás során regeneráló hatást fejt ki.

Az ÖKO-TEST 34 féle olyan hajfestéket vásárolt, ami növényi alapú, vagy legalábbis olyan megjelöléssel látták el, ami feltételezi a natúr-összetevők túlnyomó részét a termékben, és a receptúrák összetevőit vette nagyító alá.

A teszteredmény

  • A hagyományos hajfestékekkel és színezőkkel összehasonlítva a vizsgált termékek jelentősen jobban szerepeltek. 18 növényi festék „nagyon jó” minősítést kapott, 16 márka ezzel szemben „hiányos” és „elégtelen”. Itt teljes mértékben konvencionális termékekről van szó, amelyeket a „henna”,  „bio” vagy „natúr” felirattal láttak el, de valójában problémás kémiai festékanyagok segítségével akarják felvenni a harcot az ősz hajszálakkal.

 

16 márka csak látszólag „természetes”, miközben problémás kémiai festékanyagokat tartalmaz.

  • A hajfestékeknek mintegy a fele tartalmaz problémás festékanyagokat, pl. a phenylendiamint. Ez az anyag, mint pl. az m- vagy p-aminophenol, az aromás aminok csoportjába tartozik. Néhány képviselőjük rákkeltőnek minősül.

Ráadásul 2001-ben egy széleskörű tanulmány összefüggést állapított meg a hajszínezők és a hólyagrák között. Ezért a hajszínezőket azóta az EU alapos vizsgálatnak veti alá azzal a céllal, hogy lista készüljön a biztonságos hajfestékekről.

Sok kémiai festékanyagot eddig csak előzetesen engedélyeztek. A vizsgálati folyamat hosszadalmas, és már több éve tart. Ez idő alatt kiderült, hogy a gyakran használt festékösszetevők erős érzékenyítő hatásúak és kontaktallergiát válthatnak ki. A tünetek lehetnek: fájdalmas bőrpír, duzzanatok és viszketési inger az arcon és a tarkón.

 

Amit ajánlunk:

-  A minősített natúrkozmetikumokban mindenképpen megbízhatunk. Minden általunk vizsgált minősített termék minden szempontból rendben volt.

-  Kérdezze meg fodrászát, hogy ő melyik növényi festéket használja: míg a Schwarzkopf fodrászati terméke tesztünkben „nagyon jó” eredménnyel szerepelt, a Welláé problémás aromás aminokat tartalmazott.

-  A növényi hajfestékkel való festés kimenetele nagyon különbözőképpen alakulhat - különösen a narancsos-vöröses árnyalat esetén, és az ősz haj a sötétebb árnyalatokat rosszabbul veszi fel. Ezért mindig színezzünk előre egy próbatincset. Ha sok az ősz hajszálunk, és barna vagy szőke árnyalatot szeretnénk, forduljunk olyan fodrászhoz, aki növényi hajfestékekkel dolgozik. Natúrfodrászokat a www.culumnatura.de cím alatt találunk.

-  Kezünket védjük kesztyűvel, a ruhánkat törölközővel, az arcunkat és a fülünket zsíros krémmel és adott esetben vattacsíkokkal a festéktől.

Így teszteltünk:

A vásárlás

A teszt elvégzéséhez vásárlóink olyan hajfestékeket vásároltak bioboltokban, szupermarketekben drogériákban, parfümériákban és reformházban, illetve olyan termékeket rendeltek webáruházakban, amelyeknek a nevében szerepelt a „henna” szó. Ezen kívül a bevásárlókosarakba kerültek olyan növényi festékek, színezők, növényi alapú festékek vagy hajszínező- szerek, amelyeknek a neve természetes bázisra enged következtetni, mint ahogy pl. véleményünk szerint a „Naturtint” vagy a „Biotinta Phito” esetében. Sok esetben vásároltunk egy- egy márkából vörös és barna árnyalatot is. Ezen kívül profi vásárlóink a frankfurti nemzetközi szupermarketekben nyomoztak hajfestékek után.

Problémás összetevők

A nemzetközi szupermarketekből vagy piacokról származó termékek esetében gyakrabban fordultak elő a nem korrekt összetevőlisták és ezek a termékek gyakrabban tartalmaztak már régen betiltott anyagokat. Ezért az ilyen hajfestékeket alávetettük a tiltott aromás aminok vizsgálatának. Alapvetően minden úgynevezett „növényi” hajfestéket alapos felirat-vizsgálatnak vetettünk alá, ugyanis az érdekelt minket, hogy a „natúr” és „növényi alapú” név alatt vajon rásegítenek-e kémiai festékanyagokkal is a kellő hatás elérésére.  A kémiai festékanyagok, a köztes- és végtermékek, amik az oxidációs hajfestékekben a színezőkrémek és színelőhívó keverékében keletkeznek, problémásak. 2001-ben összefüggésre derült fény a hajfestékek és a hólyagrák között, azóta dolgozik az Európai Bizottság egy listán, ami a megbízható hajfestékeket tartalmazza. Sok kémiai festékanyagot a teszt termékeiben csak előzetesen engedélyeztek. Sok festék erősen érzékenyítő hatású, azaz gyakran kontaktallergiát váltanak ki.

Eredményességi vizsgálat

A teszttermékek által elért színeredményt nem vizsgáltuk, mivel az a tisztán növényi festékek esetében nagyon különböző lehet. Egy ilyen teszt tehát nem mondana sokat. A kémiai hajfestékek esetében a gyakorlati tesztet más okból sem végezzük: itt ugyanis a hajfestékeket női fogyasztókon kellene tesztelni, akiknek ezt egyáltalán nem tanácsoljuk az összetevők megítélése alapján. Az ezzel együtt járó egészségügyi kockázatnak nem akartuk kitenni a tesztalanyokat.

Az értékelés

Amíg a hajfestékekben olyan kémiai festékanyagok fordulnak elő, amelyeknek az értékelése még nem zárult le, addig véleményünk szerint nem jelenhetjük ki róluk, hogy nem rákkeltőek, ezért nagymértékben leminősítettük őket. Ezen kívül más kritikus összetevőket is kifogásoltunk: például a diazodlidynil urea tartósítószert, ami formaldehid-kiválás.

 

Sok hajfesték érzékenyítő hatású, és 16 év alatti fogyasztóknak nem ajánlott.

Erre a veszélyre utal ma már a „allergiás reakciót válthat ki” figyelmeztetés, és legkésőbb 2011 novemberétől szigorúbb figyelmeztetések is kötelezőek lesznek a csomagolásokon. Többek között az a figyelmeztetés is, hogy ilyen termékek nem alkalmazhatóak 16 éven aluliak esetében.

-  Az Esther Tol Henna-Color Rot Extra-Stark, a Henné Masria Rapide és a Henné Color Premium Végétal Pflanzliches Haarfärbepulver Auburn Passion tartalmazzák az aromás amin sodium picramatot, ami egy vöröses-sárga színanyag. Hogy egyértelmű legyen: ezek az úgynevezett natúrtermékek egészen konvencionális kémiai festékanyagokból állnak, ugyanúgy, mint a kilenc tartós hajfesték, színezőkrém és színelőhívó összetevői az Extractától, a Börlindtől, a Frenchtoptól a Der Mayertől, és a Power Health Ned.-től. Öt további termékben kifogásoljuk még az erősen érzékenyítő resorcint.

A kiegészítő ápolókomponensek, mint pl. a kondicionálók, minden egyébnek nevezhetőek, csak kímélőnek nem.

-  Öt márkában kifogásoljuk az alkalmazott tartósítószereket. A két árnyalatot, a Naturtint Dauerhafte Colorationt és a Henna Plus Long Lasting Colourt imidazolidinyl ureával és diazolidinyl ureával teszik tartóssá. Ezek a formaldehid-kiválások allergiát válthatnak ki.

A vitatott halogénszerves összetevők mint pl. a lodopropynyl butylcarbamat vagy methylchloroisothiazolinone védik a csírásodástól a Henné Color Premium Végétal Brun Voluptueux és a Henné Color Tönungscreme Brun színezőkrémeket. A methylchloroisothiazolinone-t methylisothiazolinone-nal kombinálva alkalmazzák: a keverék érzékenyítő. Egy aktuális tudományos eredmény alapján, amit az EU-tanácsadó grémium SCCS ajánl, ez az anyag csak 0,0015 százalékban megengedett olyan kozmetikumokban, amelyek lemoshatóak.

Christine Throl

 A „tartalmazhat” – felirat a jövőben tilos

Az új EU-s kozmetikai irányelv szerint az ugynevezett „may contain”- felirat a festékpigmentekre vonatkozóan 2013 júliusától a hajfestékek esetében nem alkalmazható. Kizárólag a dekoratív szépségtermékeken tüntethető fel a „may contain” és a „+/-”, mint pl. az ajakstift, a szempillaspirál, vagy a szemhéjfesték, minden színárnyalatban az összes festékpigmentjük. Dr. Gerd Mildau a karlsruhei hivatalos felügyeleti szervtől mindenesetre azt az álláspontot képviseli, hogy „ez a mostani szabályozás csak a dekoratív festékanyagokra vonatkozik. Az aktuálisan érvényes kozmetikai jog azonban hagy játékteret egy másfajta értelmezésnek is.” A Basler, Der Mayer, Börlind, Extracta, Santé  és Logona a hajfestékeiket még mindig „+/-”-szal jelölik. A problémás vegyi festékanyagokat tartalmazó hajfestékek esetében az ilyen információk különösen fontosak, és először nem a termék előállítójánál kellene, hogy leinformálhatóak legyenek. A Schwarzkopf & Henkel jó példával jár elöl és már most lemond a „may contain”-ről hajfestékei esetében.

Nem forgalmazható

A Veola Burgundy Red Henna nevű termék az összetevőlista alapján nagyon kínosan bukott meg. A termék e szerint a „para-phenylenediamine & gyógynövények”  kulcsösszetevőket tartalmazza. A teljes összetevőlista azonban európaszerte kötelező, ha egy termék piacra akar kerülni. Laborba küldtük a terméket. A szakemberek megtalálták benne a 2-nitro-p-phenylenediamine nevű vegyi festékanyagot, amit időközben a hajfestékekben betiltottak. Ráadásul az előállító azt is közölte velünk, hogy a tiltott összetevő mellett a festékporban még p-aminophenol is van. A termék tehát nem forgalmazható. Ha valaki már megvásárolta, visszaviheti az üzletbe. Más kozmetikumokra is érvényes: ha hiányos az összetevők listája, tekintsünk el a vásárlástól.

Kiváló minősítésű hajfestékek:

- Logona


Összefoglaló táblázat (pdf formátomban)