A nappali krémek az ÖKO-TEST számára mindig terítéken voltak: 1985 májusában a bőrápoló krémek adták a címet: „Formaldehid kerül a bőr alá”, ugyanis ismert volt, hogy a formaldehidet vagy kiválásait tartósítószerként alkalmazzák, ezt már akkor bírálták. A formaldehid végülis egy rákgyanús anyag, ami allergiát is kiválthat.

Persze az első kozmetikai ÖKO-TEST akkoriban még egészen másként nézett ki, mivel a formaldehid volt az egyetlen paraméter, aminek a szempontjából vizsgálták a krémeket. 34 terméket küldtek a tesztelők akkoriban a laborba, nem volt vitás, hogy 17 próba esetén kimutatható volt a formaldehid tartalom.

Az ÖKO-TESZT-ben akkoriban még nem volt összértékelés, és erre szolgáló nagy mennyiségű apróbetűs szöveg és információk. Sokan azt állították, hogy az ő krémjükben egyáltalán nincs formaldehid. Azt, hogy olyan tartósítószereket alkalmaznak, amik formaldehideket oldhatnak ki, a legtöbben nem látták problémának.

25 év alatt sok minden megváltozott. A problémás formaldehid-kiválásokhoz még sok más tesztparaméter és káros anyag adódott, amiknek az ÖKO-TEST felfogása szerint nem lenne keresnivalója kozmetikumokban. A mi vizsgálataink átfogóbbak és alaposabbak lettek, az alapötlet azonban maradt: mi arról akarjuk a fogyasztókat tájékoztatni, hogy mely termékek tartalmaznak olyan anyagokat, amik egészségügyi kockázatot hordoznak.  A fogyasztóknak lehetőséget kell adni, hogy döntsenek: alkalmaznak ilyen anyagokat a bőrön vagy áttérnek olyan termékekre, amelyek mentesek a gyanús összetevőktől.

Aktuális tesztünkben 39 nappali krémet vizsgáltunk. A natúrkozmetikai termékek mellett a drogériák és diszkontok saját márkáit, gyógyszertári termékeket, ismert tömegtermékeket és néhány drága krémet is kiválasztottunk.

 

Javaslataink

-  a natúrkozmetikumok „nagyon jó” választások annak, aki kedvező áru alternatívát keres, sok „nagyon jó” vagy „jó” saját márkát fog találni a drogériák és diszkontok saját márkái között.

-  Egy fényvédő nélküli nappali krémet gond nélkül használhat. Annak a kis napfénynek, amit egy irodában dolgozó ember a normál hétköznapokban kap, a bőr örülni fog. Aki napozni akar, vagy kint dolgozik, használjon inkább igazi naptejet.

-  Egy jó nappali krém fényvédő és más terhelő anyagok nélkül éjszaka is használható, speciális éjszakai krém nem feltétlenül szükséges

 

A teszteredmény

  • Nem mindent, de sok mindent jónak találtunk: 16 „nagyon jó” és 9 „jó” márka szép eredmény a jubileumi kiadásunk számára. Ugyanakkor 8 termék bukott meg „hiányos” vagy „elégtelen” eredménnyel.
  • Ami a formaldehid-kiválásokat illeti, az elmúlt 25 évben valóban jobb lett egy kicsit a világ. Csak négy termék nem nélkülözi, ezek közül egyben csak nyomokban mutatható ki. 50 szennyezett próba közül „csak” erős tíz százalékban. Mindenesetre: a nem szennyezett teszttermékek közé tartoztak már 25 éve is a Weleda Iris Nappali krém, a Rosentau Creme FF Annemarie Börlindtől és az Aloe-Johanniskraut Feuchtigkeits- Creme Lorien Goodstól. A Lorien Goodsból már régen Logona lett, a jelenlegi Logona Aloe Nappali krémből ma sem hiányolunk semmit.

A  mai Annemarie Börlind Rosentau Hydro Stimulant Nappali krém ugyanúgy, mint a Weleda Iris Nappali krém „nagyon jó” eredménnyel végeztek.

 

Egy jó ápolókrémhez egy jó, természetes zsírokból és olajokból álló alap szükséges.

 

  • Nem csak a formaldehid-kiválások okoznak tartósítószerként problémákat, hanem a vitatott halogénszerves vegyületeket is bírálja az ÖKO-TEST, mivel ennek az anyagcsoportnak sok képviselője allergiát válthat ki. De csak egyetlen krémben találhatóak meg, a Lancôme Aqua Fusion Gel-Créme-ben..
  • A nappali krémek többnyire könnyű emulziók, amelyekben zsírok és víz emulgeátorok segítségével homogén krémmé állnak össze. Ezek az emulziók védik a bőrt ideális esetben a kiszáradástól, visszaadják zsírtartalmát és segítenek a nedvességet raktározni. A krém alapja a döntő. A természetes olajok és zsírok olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek a bőr védőrétegében is előfordulnak, pl. a trigliceridek, és ezért az ápolásra különösen alkalmasak. A paraffinok, és kőolajszármazékok, valamint a szilikonok nem integrálódnak olyan jól a bőr egyensúlyába, ezért kilenc ilyen összetevőjű krém számára egy mínuszpont jár.
  • Szintén nem minden emulgeálószer optimális a mi szempontunkból. A PEG/PEG- származékok védtelenebbé tehetik a bőrt az idegen anyagokkal szemben, tíz krémben találhatóak meg.

 A natúrkozmetikum- előállítók krémjei már 25 éve is rendben voltak.

 Sajnos sok nappali krém UV-szűrőt tartalmaz, hogy védje a bőrt a naptól. 13 márkában kifogásoljuk az UV-szűrőt, amelyek gyanúsak abból a szempontból, hogy hormonális hatásúak.

Kerstin Scheidecker

A krémek segítenek a bőrnek

Tulajdonképpen a bőr egészen jól meg tudja védeni önmagát. Faggyúmirigyei zsírt termelnek, ami az izzadsággal és az anyagcsere- termékekkel a bőr felszínén egy bőrazonos védőköpenyt – hydrolipidköpenynek és savvédőköpenynek is nevezik - képez.

De éppen az arcbőrön ez a védőköpeny gyakran sérül. Az arcbőrt sminkeljük, majd lemossuk, a szappannal vagy tusfürdővel való mosakodás során zsírt és vizet veszít. Az arc gyakrabban van kitéve a szélnek és az időjárásnak, mint más testrészek, és a bőr ezáltal sok szennyeződést és káros anyagot kap a környezetből. Ezzel már több, mint rászolgált az ápoló támogatásra. Egy jó krém a bőrbe zsírt juttat vissza, és segít neki a nedvességet megtartani.

Az összetevők

A jó ápolás egybe lemondást is jelent a káros anyagokról. A káros összetevők körébe a tartósítószerek tartoznak, amelyek allergiát válthatnak ki, mint a vitatott halogénszerves vegyületek, amelyek a szervezetben lerakódnak, ugyanúgy, mint a policiklikus pézsmavegyületek, nincs keresnivalójuk olyan termékekben, amelyek a szépség szolgálatában állnak. Egy ápolókrémben nem rejthetnek kockázatot az anyagok. Gyógyszerek esetében gyakran számításba veszünk bizonyos kockázatot, mivel a hatóanyagok betegséget gyógyítanak. Nincs hatás mellékhatás nélkül. De a kozmetikumok esetében egy ilyen haszon-kockázat - mérlegelés nem engedhető meg. A kozmetikumoknak csak nagyon csekély ápoló hatásuk van, amelyeket könnyen elérhetünk mellékhatások nélküli anyagokkal.

Értékelés

A legszigorúbban a formaldehidekkel és kiválásaikkal kelünk birokra, mivel a formaldehid rákgyanús anyag. Kevésbé szigorúan kritizáljuk ezzel szemben a paraffin/kőolajszármazék/szilikon alapú krém alapanyagokat, mivel itt inkább az ápolás témájáról van szó, és kevésbé a potenciális egészségügyi kockázatról. A csomagolás az értékelési rendszerünkben mellékes szerepet játszik. Csak ha több csomagolási hiányosság jön össze, akkor van hatással az összértékelésre.

Nagyon jó minősítést kapott termékek:

Dr. Hauschka Rosencreme leicht
Lavera Faces Bio-Aloe Vera Pflegecreme
Weleda Iris Tagescreme
Logona Tagescreme Aloe
Annemarie Börlind Rosentau Hydro Stimulant Tagescreme 

Teljes eredmény (táblázatok pdf formátumban)