A Demeter minősítésű natúrkozmetikumokról, az általuk képviselt nemzetközi biomárkáról biztosan hallott már, de lehet, hogy a minősítés pontos jelentését, hogy mit takar és, hogy mit képvisel a világ több mint 50 országában, még nem ismeri.
 

A Demeter egy mérce, egy alap, egy igazodási pont, amely az 1990-es évektől úttörő szerepet töltött be a biotermékek gyártásában, feldolgozásában, csomagolásában és értékesítésében. Egy olyan magas szintű gyártási és feldolgozási technológiát jelent, amely a nagybetűs Minőséget képviseli világszerte. A Demeter égisze alá tartozó biotermékek (élelmiszerek, natúrkozmetikumok) kötelezettségszerűen megfelelnek azoknak a kritériumoknak és alapkövetelményeknek, amelyeket a Demeter állít feléjük.

Ám a Demeter többet jelent egy egyszerű előírásnál, hiszen egy teljes életszemléletet, egy életstílust és egy korszakalkotó ökogazdálkodási rendszert alkot. Jelentősége szinte felfoghatatlan. Talán bele sem lehet gondolni mit jelent az, hogy csak Németországban több mint 66000 hektáron napi rendszerességgel tevékenykednek, ültetnek, locsolnak és termesztenek a Demeter minőségének megfelelően. 
 

Elképesztő, hogy több mint 330 Demeter-gyártót és feldolgozót különböztethetünk meg egymástól a Demeter szerződéses partnerei és a nagykereskedelmi szereplői mellett. A Demeter elérte, hogy márkáját és alapminőségét valamennyi kontinensen élő elismert szakember tiszteletben tartsa. Argentínától kis hazánkig a Demeter megtisztulást és valódi belső újjáéledést, a szó jó értelmébe vett átváltozását testesíti meg. A németországi gazdaságok mellett még további 50 más országban megközelítőleg 142000 hektáron foglalkoznak termesztéssel. Mintegy 4500 ember gondoskodik az ültetvényekről a Demeter előírásainak megfelelően.
 

Ha kijelentjük azt a tényt, hogy ennek a biomárkának éves forgalma eléri a 220 millió eurót, akkor talán mi is megkönnyebbülésünkben felsóhajtanunk egy nagyot, hogy igen: igény és szükséglet van még a hozzáadott értékű élelmiszerre és, hogy a bőrünk igenis kaphat külsőleg olyan ápolást, amely a föld legmélyéről, a humuszból, a termőföld legjobbikából kerül elő.
 

A „Demeter” szíve, a gyártás alapja: a Termőföld!
 

Igen. A nagybetűvel kiemelhető értékes Táptalaj a Demeter márka és Minőség alapja. Ez a siker és a 100%-os tisztaság kiindulópontja. De miben és miért más a Demeter-féle Termőföld? Elsősorban abban, hogy mivel a termékeny táptalaj a legjobb növényérés feltételeit teremti meg, a gazdaságok fenntartása során az legyen a legfontosabb cél, hogy gondoskodjanak a humuszréteg folyamatos fejlődéséről és növekedéséről.
 

Ezzel párhuzamosan egyébként független kutatási munkálatok is elindultak, melyeknek keretén belül immár több mint 20 éve vizsgálják a különbségeket az egyes országok között szem előtt tartva a klímaváltozás veszélyeit, káros hatásait és lehetséges negatív következményeit.
 

A kutatások során a humusszal és az üvegházhatással kapcsolatban azonban egy fontos dologra rádöbbentek a kutatók: a humusz képes ugyanis megkötni a levegő szén-dioxid tartalmát. Azaz csökkenti a levegő szennyezettségét, így bolygónk életben maradását is szolgálja egyben.
 

Abban az esetben, ha a termőföldben egyetlen káros vegyi vagy levegőből a földbe került szennyező anyag sem telepszik meg, úgy a növekedő gyökér-, szál- és levélrendszerbe sem kerülhetnek veszélyes anyagok. A saját gyártás, ellenőrzés, a minőségi összetevőket tartalmazó (gyógynövényekből, ásványi anyagból) talajminőség a gazdaságokat a folyamatos és egyre magasabb szintű termelésre ösztönzi. Az eredmény pedig a hosszútávon fenntartható 100%-os tisztaság, az eredeti natúr jelleg, amely mindenhol bátran a „bio” jelzővel szerepelhet.
 

Manapság Ön is biztosan nem egy esetben tapasztalta már, hogy pusztán üzleti fogásként teszik egyes márkák vagy termékek elé a bűvös „bio” jelzőt. Természetesen a fogyasztók hajlamosak bedőlni ezeknek az ál, esetleg hamis termékeknek. Méregdrága vagy éppen kedvezményesebbnek tűnő áron beszerzik az árut, miközben azt sem tudják, hogy az állítólagos biotermék gyakorlatilag semmiben sem különbözik a valós bioterméktől. Attól, amit hűen képvisel immár több évtizede a Demeter is.
 

Összefoglalásképp a Demeter-ről elmondhatjuk, hogy hosszú évek során napjainkra a legtartósabb és egyben a leghasznosabb gazdálkodási formává nőtte ki magát.
 

Önnek minden esetben „A Minőséget” garantálják!
 

Az érleltetés, a táplálás, a gondozás és a növények kifejlődése után következhet a feldolgozási szakasz kémiai és egyéb szintetikus anyagok hozzáadása nélkül. A Demeter képviselői bátran vállalják, hogy a gyártás során lemondanak a különféle ásványi anyagokról, a glikolról, a benzolról, az állati eredetű nyersanyagokról, a géntechnológia és a radioaktív sugárzás káros anyagairól, eljárásairól és eszközeiről.
 

A sajátos gyártásnak, a szavatolt minőségnek és az egyedi márkastratégiának köszönhetően a Demeter valamennyi felhasználójának példátlan értékű minőséget és a hozzáadott, természetben rejlő kincseket, értékeket testesíti meg. Nem hiába hát, hogy van és reméljük, hogy lesz is igény minőségi termékek megvásárlására és rendszeres fogyasztására.

Ahogy azt már említettük, a nemzetközi biomárkát és minőséget több gyártó, feldolgozó is képviseli szerte a világon. Szerződéses partnerei közül kiemeljük Martina Gebhardt-ot, akinek munkásságáról cikkünkben még részletesen írunk, Jungebad-ot, San Floriano-t, Primavera Life-ot, valamint Neumond-ot.
 

Martina Gebhardt maradandó munkássága
 

Nem lehet összefoglalni néhány szóval, amit Martina Gebhardt tesz. Művészi szintre emeli ugyanis a natúrkozmetikumokkal való foglalkozást. Szereti és tiszteli a természetet. A bőrnek, az embernek, a férfinak, a nőnek és a gyermeknek jót, a legjobbat, a legszebbet és a legtáplálóbbat nyújtja. Ő az, aki töretlenül hisz a természetben rejlő erőkben.
 

Egyedi ízlésvilága, pozitív makacssággal párosul. Martina Gebhard (akit nevezhetünk nyugodtan vérbeli üzletasszonynak is) vállalkozásán belül egyszemélyes tervező, fejlesztő és designer. Kézjegyét mindenhol ott hagyja. Nem tud és nem is akar megállni egy bizonyos szinten. A legjobbnál is a legeslegjobbat akarja. Filozófiája szerint az értelem mi magunk vagyunk. A saját tudatunkat, értékeinket önmagunk kutatjuk fel. S ezek azok a dolgok, amelyek valóban számítanak.
 

Munkássága során valamennyi natúrkozmetikum összetevőinek kinyerésekor a „lényeges” és a „lényegtelen” anyag különválasztása a cél. Martina Gebhardt vallja, hogy a növényi só tartalmazza a növény energiáját, ez hordozza a valódi információt, amely képes megteremteni az egészséges bőr egyensúlyát minden korban, minden élethelyzetben és minden kontinensen.
 

A kutató-fejlesztő Marinta Gebhardt nem riad vissza az afrikai vagy sámánisztikus szokásoktól sem. A mítikus szertartások során közelebb kerül a természethez, ezáltal a termesztett gyógynövényekhez is.
 

Demeter: de miről ismerem meg?
 

A Demeter minősítésű natúrtermékeken Demeter felirat olvasható, míg maguk a Demeter-termékek narancsszínben pompáznak. Valamennyi termék összetétele nem változik: 90%-ban Demeter-alapanyagokból állnak.
 

Írta: Bogdán Szilvia