A csúnya mélyedések leginkább belülről küzdhetők sporttal és kiegyensúlyozott táplálkozással, a combot és a hátsót aztán egy jó ápolókrémmel kényeztetjük.

Kim Kardashiannal az elmúlt évben valami nagyon nagyon kellemetlen dolog történt. 

A complex.com magazin a TV sztárról egy csodálatos fotót jelentetett meg: ahogyan őt a sztármagazinokból ismerjük. Sugárzó tekintet, selymes haj, őrületes dekoltázs, és csodálatosan feszes lábak. De ez már a második változat volt. Először tévedésből egy nem átdolgozott képet hoztak nyilvánosságra. Ami ezen látható: Kim Kardashian csodálatosan sugárzó tekintettel, selymes hajjal, őrületes dekoltázzsal, de halvány mélyedések a forrónadrág alatt. Na igen, és pár milliméterrel nagyobb méret. Kim ezt nyugodtan viselte. Igen, cellulitisze van. Melyik lánynak nincs a hajlatokban? Ezt a történetet Kimről és az ő nem olyan tökéletes testrészeihez való hozzáállásáról a média lelkesen terjesztette. Ugyanis illik az aktuális hangulathoz. 

Javaslataink:
- a felső combot, a hátsót és a hasat lágyan, körkörös mozdulatokkal bemasszírozni- ilyen tippeket találunk sok csomagoláson. Jó inspiráció, hiszen minden, ami a keringést segíti, jó cellulitisz ellen. Ide tartozik a váltófürdő, masszázskefe, és a Kneipp-zuhany.
-  Aki sportol, az izzasztja meg leginkább a zsírsejteket, és erősíti a kötőszövetét. A gimnasztika segít az izomtömeget a problémás helyen felépíteni. Fontos: ki kell tartani! A hatás csak akkor mutatkozik, amíg rendszeresen csináljuk. 

Cellulitisz

Olyan eszközökból és módszerekből, amelyek megoldást ígérnek, untig elég van, nem erről van szó. Kérdés hogy mi az, amit ténylegesen nyújtanak. Liposhifting, ultrtahangos kezelés, mezoterápia, hypoxi- és az összes régi trükk: dörzsölés, kerekezés, egészséges táplálkozás. Némelyikük tényleg egészségesebb bőrképhez vezethet. De többnyire csak addig, amíg kitartunk mellettük. A mélyedések mélyben lévő okai közül az összes módszer is csak keveset tud kiiktatni. 

Legyünk realisták:
a rugalmas zsírsejteket és a gyenge kötőszövetet nem tudjuk krémezéssel megszüntetni.

A cellulitisz a női test esetében bizonyos mértékig a természetből adódik. Miközben a férfiaknál a felső kötőszövet olyan szilárd és erős, hogy még a rugalmasan telített zsírsejteket is jól sakkban tudja tartani a bőr alatt, addig a női kötőszövetnek rugalmasnak és nyúlékonynak kell lennie, hogy fel legyen vértezve a várandósság idejére. Ez a lágy, vékony kötőszövet az alsó rétegekben lévő zsírsejtekkel szemben kevésbé ellenálló. Így gyorsan mutatkoznak a bőrön a csúnya mélyedések. A nők 80-90 százaléka érintett, az igénybevételtől és kortól függően többé vagy kevésbé. A karcsúakat és a moletteket ugyanolyan mértékben érinti. De ahol több zsír tárolódik, a cellulitisz erőteljesebben léphet fel. Ezért a karcsú combokat és a hátsót részesíti előnyben. A cellulitisznek kevesebb esélye van azoknál, akik sporttal, mozgással erősítik a kötőszövetüket és arról gondoskodnak, hogy izomtömeg maradjon ott, ahol egyébként a zsírszövet növekszik.  

Diéta, sport- a cellulutisz elleni szerek ígérete természetesen elsőre meggyőzőbb és kényelmesebb. A gélek, spray-k és olajok simítanak, újraalakítják a vonalakat, segítik a zsírégetést, vagy feszesebbé teszik a bőrt. A koffein fokozza a zsírégetést, az algák feszesebbé teszik a bőrt, az andiroba-olaj fékezi a zsírtömeg növekedését. Egy pillantás az apróbetűkre gyorsan viszonylagossá teszi mindezt. Egyszer az állítások csak egyes hatóanyagokra vonatkoznak, amelyek a kémcsőben nagyon élénknek tűntek. Máskor 25 majd 50 nő bőre mutat több rugalmasságot, sima bőrt vagy merevséget. Eltűnt ráncokról és mélyedésekről itt már nincs szó.  Olyan meggyőző tanulmányokat, amelyek a hatékonyságot bizonyítják, még nem kaptunk. De miért is? A narancsbőr mélyebb okait nem lehet krémekkel megszüntetni. „Mindenesetre az ápolószerek, ha gondosan és rendszeresen bemasszírozzuk őket, javítják a keringést és gondoskodnak egy jobb bőrképről”, mondja a kölni bőrgyógyásznő dr. Anne Hundgeburth. Melyik ápolótermékek tesznek jót a bőrnek? 16 cellulitisz elleni szert vizsgáltunk gyanús és vitatott anyagok tekintetében.

 

A teszteredmény
Egyértelmű pontgyőzelem a natúrkozmetika javára. Mind a három bio-termék makulátlan volt és a „nagyon jó” tesztminősítést kapta. Ugyanebbe a csoportba sikerült jutnia az egyetlen konvencionális terméknek, az Isana Cellulite Creme Gel-nek, baráti 3,99 euró/200 ml áron. A nagy márkák, mint a Dove, Vichy, Biotherm, Cosmence, Garnier és L’Oréal ez egyszer a hátsóbb helyeken futottak be.

  • Amíg egy cellulitisz elleni szert teljesen elhasználunk, eltelhet pár hét. A részben igen drága tartalomnak ez idő alatt természetesen csíramentesnek kell maradnia. Ez ellen védelemként három előállító vitatott halogénszerves vegyületeket alkalmaz, amelyek közben csúnya mellékhatásokat okozhatnak. Ilyen a La Mer gél methylchloroisothiazolinonnal tartósítva, ami allergiát válthat ki.


A halogénszerves vegyületekre nem csak a csírák allergiásak

  • Hét termékben többek között igen magas arányú szilikonolajok gondoskodnak a jó bőrérzetről. Előnyben részesítjük azonban a természetes zsírokat és olajokat, amelyek összetevői a paraffinokkal, kőolajtermékekkel, szilikonokkal szemben jól integrálódnak a bőr egyensúlyába. 


Jót tesz ez a bőrnek? Vagy csak úgy érezni? Az olajok és zsírok származásából adódik a különbség.

  • Ahhoz, hogy a zsírok és a víz tejes konzisztenciává álljanak össze, emulgeáló szerekre van szükség. Hat termékben a PEG/PEG származékok veszik át ezt a feladatot. Közben olyan anyagokról van szó, amelyek a bőrt védtelenebbé tehetik az idegen anyagokkal szemben. Minden teszttermék tartalmaz parfümöt. Olyan illatanyagok, amelyek bár allergénekként ismertek, csak nagyon ritkán váltanak ki allergiát, tíz termékben találhatóak meg. Olyan illatanyagokról, amelyek gyakran váltanak ki allergiát, a legtöbb előállító lemond. Kivéve: a Garnier és a Biotherm, amelyek ráadásul még policiklikus pézsmavegyületeket is alkalmaznak. A Le Club des Créateurs de Beauté közvetlen forgalmazó vállalat is ezt a mesterséges illatanyagot használja, amely az emberi zsírszövetben rakódik le.
  • Feltűnő, hogy szinte egyik konvencionális előállító sem tájékoztatja a női ügyfeleit a csomagoláson arról, hogy a sportot és az egészséges életmódot a krémek nem tudják pótolni. Ez pontlevonással járt.

Maren KleinKiváló minősítésű termékek:
Dr. Hauschka Pflegeöl Citrone Lemongras
- Logona Age Protection Anti Cellulite Massageöl
Weleda Birken Cellulite-Öl

 

Teljes teszteredmény táblázat (pdf formátumban)

 

Így teszteltünk

A vásárlás
A cellulitisz kérdését szinte egy nő sem tudja kikerülni. És sem a nagy kozmetikai márkák, sem a drogérialáncok nem akarják ezt az üzletet elszalasztani. Olajok, gélek, testápolók, spray-k- a combon és a hátsón megjelenő mélyedések ellen szolgáló anyagok a legkülönbözőbb összetételekben jelennek meg. Egy „célirányos cellulitisz- kezelésért lézerprecízióval” a Biothermtől már 46 eurót fizethetünk egy 200 ml-es üvegért. De  kedvezőbb is van: Mintegy 4 eurótól már hozzájutunk a drogériák saját termékeihez.

Problémás összetevők
Milyen anyagokkal harcol a cellulitisz ellen egy cellulite crusher, egy a bőr megereszkedését gátoló készítmény, vagy egy alakformáló gél? Gyakran koffeinnel és különböző kivonatok keverékével -a kakaótól a tengeri iszapig- reklámozzák. A különböző narancsbőr elleni készítmények alapja azonban különösebb varázslás nélkül készül. A legtöbb anyag ugyanis mindenek előtt egy dolgot tartalmaz: vizet. Ehhez jönnek az olajok és a zsírok, amelyek arról gondoskodnak, hogy a bőr a krémezés után kicsit jobb érzetű legyen, mint előtte. Hogy ez mögött olyan anyagok vannak, amelyek beavatkoznak a bőr egyensúlyába? Ezért akartuk tudni, hogy az alkalmazott olajok és zsírok a természetből származnak vagy kőolajból állítják elő, vagy laborban állítják össze őket. A PEG-k/PEG származékok, amelyeket emulgeáló szerekként alkalmaznak, hogy a vizet zsírral kössék meg, ugyanúgy fekete listán vannak. Ezért teszteltettük a laborban, hogy a csúnya mellékhatásokat okozó tartósítószereket használják-e, mint pl. a formaldehideket és kiválásaikat. Azok az anyagok, amelyek illatosítottak, szintén átestek egy elemzésen allergiát okozó illatanyagok, és  diethylphtalat tekintetében, ami még mindig a tartalmazott alkohol denaturálására használatos, vagy a parfümöt stabilizálja.

Az értékelés
Problémás összetevők vannak a narancsbőr elleni szerben? Akkor levonás jár, aszerint, mennyire problémásnak ítéltünk meg egy anyagot. A vizsgálatot, hogy vajon a cellulitisz megszüntethető-e, megspóroltuk magunknak, mivel a felszínen megjelenő narancsbőr mélyben lévő okai ellen a krémek semmit sem tehetnek. A krémek nem alternatívái a sportnak, a rendszeres mozgásnak, és a kiegyensúlyozott táplálkozásnak. Erre az előállítóknak utalniuk kellene a csomagoláson. Amennyiben nem, úgy ez kihat az összértékelésre.

Interjú 

Amikor a kis szépséghiba problémává lesz

Dr. Christa-Maria Höring

Bőrgyógyász , a pszichoterápiás orvoslás szakorvosa, a pszichoszomatikus bőrgyógyász-kör tagja

ÖKO-TEST: A narancsbőr a nők számára fontos téma. De miért?

Höring: A külső ma nem csak a nők, hanem a férfiak számára is fontos téma. Sok nő a narancsbőrt kétségbeejtőnek tartja, még akkor is, ha csak a normától eltérő bőrtünettel van dolgunk. A narancsbőr nem betegség, hanem végső soron a kötőszövet választófalainak elváltozása, amelyet nem igazán lehet kezelni.

ÖKO-TEST: Ennek ellenére a magazinok oldalszámra tele vannak olyan tippekkel, hogy hogyan lehet hatalmunkba keríteni a narancsbőrt.

Höring: Akinek  jó az önértékelése, széles az érdeklődése és magán illetve szakmai élete teljes, annak kevesebb alkalma van arra, hogy a testét gondosan szemügyre vegye, és az elváltozásokat túlzóan értékelje.

ÖKO-TEST: Ez azt jelenti, hogy nem annyira a narancsbőr, hanem inkább a lélek a hibás?

Höring: A test nagyon közel van a lélekhez, és ezért gyakran az első, amire figyelünk, ha nem érezzük jól magunkat lelkileg. Ez ördögi körhöz vezethet: azzal kezdődik, hogy kerüljük az uszodát, sportolás után nem szeretnénk mások előtt átöltözni, és egyszer csak annyira elégedetlenek leszünk, hogy már egyáltalán nem szívesen mozdulunk ki. Egy lelkileg egészséges nő ezzel szemben egyszer talán röviden megbeszéli a barátnőivel, megfontolja, hogy mit tehetne a kis szépséghiba ellen, majd egyszer csak azt gondolja, hogy „elég volt”, és fontosabb dolgoknak szenteli a figyelmét.

Tesztmódszerek:
Halogénszerves vegyületek (amennyiben nem derített): a) vízgőzdesztilláció, a szerves halogének megkötése aktív szénekhez, az aktív szének égetése oxigénáramlásban, a halogéntartalom micro coulometrikus meghatározása, A halogéntartalom meghatározása; b) a minták tisztítása szilikagéllel ; extrakció ecetészterrel, az extraktum égetése oxigénáramlásban, a halogéntartalom micro coulometrikus meghatározása. Formaldehid/-kiválások: savas vízgőzdesztilláció, levezetés acetilacetonnal, extrahálás n-butanollal és meghatározás fotometriával. Diethylphtalat/illatanyagok, amelyek allergiát válthatnak ki/további illatanyagok/nitropézsma-vegyületek/policiklikus pézsmavegyületek/maiantol: extrakció TBME-vel, GC/MS-sel. Paraffinok/kőolajszármazékok/ apoláris szilikonvegyületek, derítés és vagy  HPLC/RI.  PVC/PVDC/klórozott műanyagok: röntgenfluoreszcenciás analízis. Ha az analíziseredményeknél „nem” áll, azt jelenti: a jelenlegi tesztmódszernél „a kimutathatósági határ alatt”. 

Öko