Vihar egy pohár vízben…

A szülők nagyon szeretnének mindent jól csinálni.  A kozmetikaipar tisztában van ennek hatásával és ezért erőteljesen reklámozza a babaápolási termékeket. Sok minden szól ugyanakkor amellett, hogy a bababőrnek nincs szüksége többre, mint kímélő vízzel való tisztításra. Ezért a Charité Berlinben dolgozó dermatológusok most azt kísérelték meg, hogy két alapvető kérdést tudományosan megvizsgálnak.

Először : jobb a babákat fürdetni vagy "szárazon" mosdókesztyűvel mosdatni? 

Másodszor: Használnak vagy károsítják a fejlődő bőrt a fürdetők és ápoló krémek?

Az első tanulmány eredménye: azoknál a babáknál, akiket heti kétszer 5 percig 37-38 fok közötti tiszta vezetékes vízben fürdettek, ugyanúgy, mint azoknál, akiket mosdókesztyűvel mosdattak, a 28 napos mérés után jó bőrállapotot mutattak ki. A fürdetett babák bőre néhány helyen rugalmasabb, és  magasabb nedvességtartalmú volt. „De összességében a tanulmányok eredményei azt mutatják, hogy mindkét ápolási forma jótékony hatását fejti ki a bőr számára.” Mondja dr. Natalie Garcia Bartels, egyike a Charité Berlin szerzőinek. Mindenesetre ennek a tanulmánynak a mintavétele 44 egészséges újszülöttel viszonylag kicsi.

A második tanulmányt ennek az ÖKO-TEST számnak a lapzártáig még nem hozták nyilvánosságra. A Johnson & Johnson szponzor ezzel egy időben már reklámozott a saját honlapján. Teszttermékként a Charité kutatói  a Johnson & Johnson Penaten márkájának fürdetőzseléjét és egy testápolókrémet vetettek be. Az Európai bőrgyógyászok és kozmetikusok bizottsága  azt az ajánlást adta ki, hogy a babákat inkább egy lágy, folyékony állagú fürdetőszerrel mosdassuk, mint tiszta vízzel.

A mi javaslataink:

-  Ilyen sok „nagyon jó” termék mellett a szülőknek nem szükséges kompromisszumot kötniük

-  A babafürdetőket nagyon takarékosan használjuk, ügyeljünk a gyártó adagolási javaslatára.  

A grémium ugyanúgy a Charité Belrin még nem nyilvánosságra hozott tanulmányára utalt.

 A baba bőrének  nincs szüksége többféle ápolótermékre

Ha jobban megnézzük, a vita szinte viharrá növi ki magát egy pohár vízben: A babák egy csoportjánál az 5,5 PH értékű Penaten fürdetőzselét a fürdővízhez adták, a második csoportot csapvízben fürdették, és fürdés után a testápolókrémmel kenték be, a harmadikat fürdetőzselével fürdették és bekrémezték, a negyedik csoportnál a szülők egyáltalán semmilyen kozmetikumot sem használtak, csak tiszta vizet a fürdéshez. Dr. Garcia Bartel ugyanakkor kifejtette az ÖKO-TEST által hogy az első három csoport esetében semmilyen pozitív változás nem történt 8 heti használat után, ami a vízveszteséget, a bőr nedvességtartalmát és a bőr PH értékét illeti. „ A legfontosabb eredmény ugyanakkor az, hogy a négy ápolási mód közül egyik sem károsította a bőr fejlődését a 8-dik hétig”, így Garcia Bartels. Érdekes az is, hogy a bőr zsírtartalma a nem bekrémezett csecsemők esetében nem volt alacsonyabb, mint a bekrémezettek esetében. A négy csoport közül egyikben sem voltak problémák a baktériumtenyészettel a köldök területén és bőrirritáció sem lépett fel. 


Tippek a babaápolással kapcsolatban

A kevesebb több! Heti egy-két alkalommal legfeljebb 10 percig fürdessünk, 37-38 fok közötti vízben.

Mindig gyengéden: A törölközésnél inkább itassuk fel a vizet, minthogy erőteljesen dörzsöljük a bőrt. Így óvjuk a természetes védőréteget.

A biztonság az első: azokat a gyerekeket se hagyjuk felügyelet nélkül, akik már ülnek. Minden, ami szükséges legyen kézközelben.

Levegő és szeretet: Az egészséges bababőrnek nemcsak fürdetőre, hanem ápolókrémre sincs szüksége. Érzékeny, száraz bőr esetén ki lehet próbálni egy babakrémet. Tartós problémák esetén inkább egyezzünk meg az orvossal a célzott kezelésben. 


 

Dr. Mirjana Ziemer bőrgyógyász a Jénai Egyetemi Klinikáról kifogásolja ugyanakkor az európai kerekasztal általános következtetéseit: „Az a kérdés merül fel, hogy miért kell javasolni a tisztítószerek és krémek használatát, ha nincs klinikailag felismerhető pozitív hatásuk a bőr állapotára”, nyilatkozta az ÖKO-TEST-nek. Ugyanakkor kívánatos lenne, hogy egy ilyen vizsgálatban ne csak egy márkaterméket vizsgáljanak, hanem több terméket is hasonlítsanak össze. A hosszú távú alkalmazás hatásait ugyanakkor eddig egyáltalán nem vizsgálták, így a bőrgyógyásznő.

Azt akartuk megtudni, hogy milyen a babafürdetők minősége és 24 termék összetevőit elemeztettük Ezek közül hat minősített natúrkozmetikai termék volt.

A teszteredmény

  • …. nagyon pozitív 20 „nagyon jó”, 4 „jó”.

Az egyetlen kritikus pont a vitatott PEG/PEG származékok, amelyekre négy babafürdetőben bukkantunk.

  • Egyetlen fürdető termék sem tartalmaz vitatott halogénszerves tartósítószereket, különösen allergén illatanyagokat vagy policiklikus pézsmavegyületeket, amelyek az emberi zsírszövetben rakódnak le.
  • Csak négy fürdetőnél van kivetnivalónk: az úgynevezett PEG/PEG származékok. Ezek védtelenebbé tehetik a bőrt az idegen anyagokkal szemben. A Baby Sebamed fürdetőt, a Bellecare Baby Naturals Babyfürdetőt, a Bübchen Creme fürdetőt és a Penaten Baby Jóéjszakát fürdetőt ezért egy jeggyel lejjebb osztályoztuk.
  • A citronellol, citral és geraniol olyan illatanyagok, amelyek csak egy kevés allergén tulajdonsággal rendelkeznek. Megnevezzük őket a táblázatban, de nem értékeljük le.

Az előállítók véleményei:

A Martina Gebhardt vállalat a mi számításainkkal nem értett egyet. 500 mililiter átszámolva ugyanis tekintélyes 79,57 euróba kerül. A Martina Gebhardtnak az volt az ellenvetése, hogy a vásárló a 100 mililiteres kiszerelés esetében a 15,95 eurót a pumpás opálüvegért fizeti. A vásárlónak  nincs választási lehetősége:mert a fürdető csak ebben a kisméretű drága opálüvegben kapható.

 Meike Meyer
 


Nagyon jó minősítésű termékek:

Lavera Baby & Kinder Ölbad
Logona Baby Pflegebad Ringelblume
Martina Gebhardt Pflegeölbad Mutter & Kind
Weleda Baby & Kind Calendula Bad

Táblázat (új ablakban nyílik meg)