Születésünktől fogva a bőrünk az elsődleges védelmi rendszerünk. Egyfajta mechanikai védőhálóként funkcionál belső szerveink épségének megőrzésére. Arról nem is beszélve, hogyha a bőrünk megsérül, az maradandó károsodásokat okozhat külső megjelenésünkben, ami nem csak súlyos kellemetlenségekhez vezethet környezetünk előtt, hanem bennünket is érzékenyebben érinthet.

Persze a bőrünk védelmének fontossága mindig aktuális kérdés volt és az is marad. A különféle kozmetikai szerekről ugyan gyakran hallunk a televízióban, a rádióban és olvasunk róluk az újságok hasábjain, de hol marad a fényvédelem? Erről talán kevesebbet látunk/hallunk.

Elmondják, hogy a globális felmelegedéssel egyidejűleg az atmoszféránkat védő ózonréteg is elvékonyodik, s ezáltal a napfény egyre nagyobb veszélyt jelent az emberi bőrre, ám a megelőzésről már kevesebbet cikkeznek. Tájékoztatnak, hogy létezik naptej és fényvédő szérum, de a dolog fontosságát kevésbé hangsúlyozzák ki.

Ám mindenekelőtt vizsgáljuk meg azt, hogy pontosan mit is jelent maga a napfény. Egyáltalán mit nevezünk napsugárzásnak? És, hogyan károsíthatja bőrünk, szemünk egészségét? Kiknek kell jobban tartaniuk a káros napsugárzás veszélyeitől?

A napfény olyan elektromágneses energia, amelyet a nappal együtt más csillagok bocsátanak ki. Mivel ebben a sugárzásban nem csak a nap vesz részt, a napfényt szokás kozmikus sugárzásnak is nevezni. Az UV sugárzás az a 100 és 400 nanométer közé eső hullámtartomány, amely a szemnek láthatatlan fényforrás. Sugarait a bőr és a szem tizedmásodperc alatt nyeli el. Hatásai azonnal vagy később hatnak. Mivel minden bőrtípusra másként hat, ezért kiemelkedően fontos, hogy a bőrtípusnak megfelelően az ember munka, fürdőzés és a kinti tartózkodás közben is gondoskodjon a megfelelő fényvédelemről.

Természetesen az egyes bőrtípusú embereknek saját maguknak kell gondoskodniuk a biztonságot jelentő fényvédelemről. A bőrtípusok esetében hat elkülönített csoportról beszélhetünk. A hat bőrtípusnak átmenetei vannak. A két nagyobb ellenpólus a halvány, világos bőrűek csoportja, akik szinte mindig leégnek a napon, de sose barnulnak le, míg a másik a sötétbarna, fekete bőrűek csoportja, akik gyorsan, egyszerűen és tartósan barnulnak le, mindenféle kisebb vagy nagyobb leégés nélkül.

Általában a világos bőrűek a barnább bőrűekre „irigykednek”, hiszen az ő bőrük olyan szép tónusú szinte minden évszakban. Éppen ezért az érzékenyebb bőrűek esetében a napsugárzás elleni védelem tavasszal és nyáron kulcsfontosságú mindennapi tevékenység. A gyermekekről nem is beszélve, akiknek bőre a felnőttekénél is sokkal érzékenyebb: mivel vékonyabb, ezáltal sérülékenyebb is. A gyermekek esetében a magas hőingadozások, a szélsőséges hőmérsékleti viszonyok (túl meleg, túl hideg), az alacsony vagy éppen a túlságosan magas páratartalom mind-mind veszélyeztető tényező, amelyek felett a káros napsugárzás áll.

Arról már beszéltünk, hogy a napsugárzás káros, de miért olyan fontos a napvédelem a gyermekek és felnőttek életében egyaránt? Milyen következményektől óvjuk meg magunkat és családunkat, ha a fényvédelmet választjuk?

A gyermekek esetében a megfelelő fényvédelemmel számos, a felnőtt korban fellépő betegség előzhető meg. Ha odafigyelünk a babák bőrére elkerülhetőek az esti hisztik is, amikor a gyermeknek fájnak a végtagjai a leégés okozta fájdalom következtében.

A felnőttek esetében a megfelelő fényvédelemmel megelőzhetőek a káros hatások. Ezeket a hatásokat (lefolyásuk alapján) két nagyobb csoportra oszthatjuk. Az első az azonnali, toxikus reakciót kiváltó, akut leégés, valamint a napfényre kiváltott allergiás, fototoxikus reakciók.

A később jelentkező krónikus fényhatások az előbbinél sokkal súlyosabb következményeket vonnak maguk után. Ekkor tapasztalható ugyanis a bőr idő előtti öregedése, a sokszorozódó pigmentfoltok megjelenése a test minden tájékán, a bőrrák típusainak (basalioma, spinalioma, melanoma) kialakulása, a bőr sejtjeinek, szöveteinek elrákosodása (carcinogenezis), a DNS/RNS fény okozta károsodás, valamint a sejtmag mutációja.

A fenti felsorolásból már mindenki érezheti, hogy a fényvédelem egyfajta szükségletként jelentkezik az életben. Főleg azért, mert időről időre egyre károsabb a nap sugárzása és egyre több rákos sejt szaporodhat a káros napsugárzás következtében.

De akkor hogyan védekezzünk a gyakorlatban? Hiszen a mechanikai védekező eszközök (a ruházat, egy-egy kalap vagy bármilyen fejfedő, valamint a UV-szűrős napszemüvegek) a rendelkezésünkre állnak, de milyen fényvédő krémet, spray-t vagy szérumot válasszunk?

Cégünk elhivatottságának megfelelően termékeinkben fogyasztóink nem találnak mesterségesen hozzáadott mellékanyagokat. Tehát mindenféle konzerváló és emulgáló szerektől, szilikontól, PEG-től, szintetikus színezéktől és állati eredetű anyagoktól mentesek az általunk forgalmazott biotermékek.

Ez a mesterséges anyagoktól való tisztaság egyet jelent a krémek allergiás tünetektől mentes használatával is.  Gyerekek és felnőttek is használhatják tavasszal és nyáron egyaránt.

Legnépszerűbb termékeink közé tartozik a Lavera Sun neutral minősítő baba-gyermek spray, amely kifejezetten az érzékeny bőrűek számára került kifejlesztésre. Ez a spray egyszerre véd és ápol a bio ligetszépének és a bio napraforgó olajnak köszönhetően. 100%-os fényvédő funkcióját elsősorban az ásványi szűrőjének köszönheti, mely nem engedi, hogy a káros sugárnyalábokat elnyelje a bőrünk. Mivel vízálló, így elegendő egyszer bekenni a testet vele. Gyorsan beszívódik és azonnal hat, így a strandon praktikus megoldásnak bizonyul a káros napsugárzás elleni harcban, hogy a gyermek önfeledten tudjon pancsolni a vízben.

Szintén elsősorban a fiatalabbak számára került kifejlesztésre a 30-as faktorszámú Lavera Sun Sensitiv baba naptej, amely a bőrvédő karotin, a bőrápoló napraforgóolaj mellett bőrápoló tejet is tartalmaz, hogy a kicsik bőre hidratált és puha tapintású legyen. A NaTrue által minősített biokozmetikum  megvédi a bőrsejteket a káros sugaraktól, miközben ápolják is a babák érzékeny testét.

Az Annamarie Börlind Sun naptej kismamáknak és gyermekeknek egyaránt ajánlott, mesterséges anyagoktól mentes fényvédő napteje a teljes testre felvihető, míg a Lavera Sun napvédő spray az egész családnak, így az apukák számára is bátran ajánlott készítmény, 15-ös faktorszámú napvédő hatással.

Kétségtelen, hogy a mindennapi gondoskodással, odafigyeléssel és törődéssel bárki tehet bőre egészségének megőrzéséért. De ha valaki hanyagul közelíti meg a fényvédelmet, félő, hogy maradandó bántalmai származhatnak a nem megfelelő hozzáállása miatt.

Ne feledjük: a napfényvédelem elsődleges már a tavaszi hónapoktól kezdődően. És nem csak a gyermekek, a felnőttek számára is.

Írta: Bogdán Szilvia

 

Kapcsolódó termékek:

Borlind sun naptej 30

lavera sun neutral baba gyermek napvedő-spray

lavera sun sensitiv baba naptej

lavera sun napvédő spray csaladi 125ml