Az egyik legnagyobb probléma, amely túlzott napozás esetén jelentkezhet, az a leégés. Az ultraibolya (UVA, UVB, UVC) sugarak akár tartósan is károsíthatják bőrünket, az arra hajlamosaknál akár daganatos megbetegedéseket is előidézhetnek hosszú távon. A legjobb védekezés, ha a testünket minél nagyobb felületen megfelelő UV-visszaverő ruhával fedjük be. Ezzel csak egy a gond: a strandolásnak pont a lényegét veszi el, a napfürdőzés örömét.

Ha napozásra adjuk a fejünket, érdemes kellően magas faktorszámú napozókrémmel bekennünk minden olyan bőrfelületünket, amelyet nem véd ruha. Különösen fontos a napvédelem azok számára, akik érzékeny, világos bőrűek. Azonban arra is oda kell figyelnünk, mit kenünk magunkra: bár a naptól számos napozókrém segít megvédeni bőrünket, nem mindegy, milyen áron. Egyes termékek ugyanis számos mesterséges adalékanyagot tartalmaznak, amelyek allergiás reakciókat válthatnak ki, hosszú távon károsak lehetnek bőrünkre. Mindig nézzük meg, mit tartalmaz a doboz – vagy ha biztosra akarunk menni, vásároljunk bevizsgált natúrkozmetikumokat.

A másik nagy veszélyt nyáron a rovarok jelentik. Kullanccsal bárhol találkozhatunk a szabadban, ahol zöld növényzet van, az általa terjesztett Lime-kór pedig visszafordíthatatlan károsodást is okozhat az idegrendszerünkben. Ezen kívül a szúnyogok a nyár másik legkellemetlenebb velejárói. Bár a legtöbb embernél 5-7 napon belül gyógyuló, apró viszkető dudor keletkezik csupán, vannak, akik allergiásak rá: nekik a komolyabb következmények elkerülése érdekében érdemes bekenniük magukat egy minőségi szúnyogriasztó krémmel. (Lehetőleg használjunk olyan rovarok elleni szereket, amelyek nem veszélyesek a bőrükre sem).